Status vær og løyper på Venabygdsfjellet

Hvordan komme til Venabygdsfjellet

Du er her

Vinter på Venabygdsfjellet

Foto: Geir Andre Olsen

På Venabygdsfjellet er det vinter og snøsikkert fra november til mai. Normalt er det en halv meter snø før jul. Snødekket kan bli noe over en meter i mars før smeltingen setter inn i april. Første del av mai kan en ofte ha fine skiturer i fjellet.

I samarbeide med grunneierne har bedriftene utviklet et omfattende og variert løypenett. Skiløypa rundt Trabelifjellet og Trimløypa sør for Venabu kjøres opp jevnlig med gode spor. Løypene går for det meste i bjørkeskog og egner seg godt selv om det er tåke eller  vind. Lunt er det også rundt Kyrkjegardsfjellet og ved Høgåsen. Løypa over Forbundsfjellet gir et godt utsyn og går for det meste i beskyttet skog. Idrettslaget står for 5 km lysløype på Trabelia, et godt tilbud på mørke vinterkvelder.

På platået mellom Venabu og Spidsbergsetra er det mer åpent, løypene går i lett terreng. Løypa rundt Veslefjellet byr på bakker ved kryssingen av Mya, men er ellers lett og gir god ro på åpne vidder. De største utfordringene i oppkjørte spor finner en nordover i fjellet gjennom Uksann og rundt Svartfjellet.

I tillegg til ca 140 km oppkjørte løyper merkes løypene på viddene mot DNT Gråhøgdbu, og fra 1. februar merkes Troll-løypa. Den går nordover til DNT Eldåbu, Rondablikk, Mysusæter og Høvringen, og mot sør i lett terreng til Øksendalen, Øyerfjellet og Sjusjøen. Verdens lengste turrenn på en dag, Lillehammer Troll Ski Marathon 95 km, arrangeres fra Venabygdsfjellet til Sjusjøen på ettervinteren. Løypa blir da godt preparert. Innbydelse til Rennet fåes på Ringebu skyss-stasjon og turiststedene.

Venabygdsfjellet byr også på fine opplevelser utenom det merkede løypenettet, og turiststedene arrangerer skiturer med leder i fjellet. Vårt område har en enestående villreinstamme og det er viktig ikke å forstyrre villreinen i harde vintermåneder. Derfor er det forbud mot å starte skiturene fra fylkesvegen mellom Saltashaugen parkering  og Gunstadsetra før 1. mai. Denne strektningen, 13 km, holdes åpen på dagtid for gjennomgangstrafikken. Strekningen er stengt når det er dårlig vær.

For alpine skiopplevelser finnes skianlegget i Flaksjølia med to heiser drevet av Gudbrandsdal Hotel Spidsbergseter. Til alpinanlegget i Kvitfjell tar det ca. en halv time med bil. Kvitfjell egner seg både for konkurranseløpere og den alminnelige skiturist. Det finnes også et godt turløypenett der.

Skiutstyr, kanadiske truger og barne-pulker kan leies på turist-stedene, som også tilbyr skiinstruksjon. Bli med på kanefart med dombjeller til villmarkstelt fra desember til mars. Hver uke, unntatt påsken, arrangeres turer med med hundespann. En spesiell opplevelse er dagsturer med polarhunder i høgfjellet. Slike turer må bestilles på turiststedene i god tid på forhånd.

Gode snøforhold og fine løyper i uberørt natur er et varemerke for Venabygdsfjellet. Bruk av snøscooter er kun tillatt i forbindelse med nødvendig transport, løypemerking og fjellsikringen ved Venabygd Røde Kors Hjelpe-korps.

Ta deg god tid på skituren og følg fjellreglene. Ta med en sekk med utstyr så du kan holde varmen om uhellet skulle være ute. Ikke stol på mobiltelefonen som redningsmiddel! I høgfjellet er det viktig å ha vindtette klær og anorakk med hette. Pass på at skiene er godt smurt. Bakglatte ski er den beste måten å drepe skigleden på. I påsken kan det være nødvendig med klister eller smørefrie ski. Men normalt bruker vi ikke smørefrie turski i fjellet., de har dårlig gli på vanlig kaldt føre. Da er treski et bedre alternativ.

Oppkjøring og merking av skiløypene dekkes med tilskudd fra de næringsdrivende, hytte-folket og andre som bruker løypenettet.

Opplysninger om hvordan du kan bidra til å sikre gode skiløyper, hva som er kjørt av løyper til enhver tid, og værforhold på Venabygdsfjellet finnes på http://www.venabygdloyper.no/ og http://www.venabu.no.

 

Webkamera på Venabygdsfjellet

Venabygdsfjellet Vel

Du finner oss her: www.venabygdsfjellet.no.

Bli medlem du også: http://www.venabygdsfjellet.no/?q=node/7.

Destinasjon Venabygdsfjellet er et prosjekt ledet av Venabygdsfjellet Vel.

Theme by Danetsoft and Danang Probo Sayekti inspired by Maksimer